Zeleninový nákyp

100 g másla

100 g hladké mouky

300 g vařené zeleniny (květák, karotka, hrášek, chřest, fazolky)

2 žemle

4 vejce

¼ l smetany

Mléko na navlhčení žemle

Sůl, pepř, muškátový květ, pažitka, strouhanka

 

Z části másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou a provaříme. Po částečném zchladnutí do ní postupně přimícháváme žloutky, v mléce navlhčenou a rozmělněnou žemli a předem uvařenou a ztvarovanou zeleninu. Směs osolíme, přichutíme a zlehčíme dobře našlehaným bílkovým sněhem. Vložíme ji do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a zvolna upečeme do zlatova.

Zeleninový nákyp doplníme míchaným salátem.