Špenátový nákyp se sýrem
400 g špenátu
100 g másla
100 g tvrdého sýra
60 g hladké mouky
2 žemle
2 dl smetany
4 vejce
Sůl, pepř, strouhanka, muškátový květ
Očištěný a opraný špenát uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme jej a nahrubo nasekáme. Ze dvou třetin másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Osolíme ji, okořeníme, zalijeme smetanou a dobře provaříme. Když částečně vychladne, přidáme do ní žloutky, strouhaný sýr a nasekaný špenát. Vše promícháme a naposled přidáme tuhý bílkový sníh. Směs vložíme do zapékací misky vytřené máslem a vysypané strouhankou a ve středně vyhřáté troubě ji zvolna pečeme 25 – 30 minut. do nákypu můžeme vmíchat také dušenou šunku nakrájenou na kostičky.
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k pečenému telecímu hrudí, přírodnímu řízku apod.