Špenátový nákyp se sýrem

400 g špenátu

100 g másla

100 g tvrdého sýra

60 g hladké mouky

2 žemle

2 dl smetany

4 vejce

Sůl, pepř, strouhanka, muškátový květ

 

Očištěný a opraný špenát uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme jej a nahrubo nasekáme. Ze dvou třetin másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Osolíme ji, okořeníme, zalijeme smetanou a dobře provaříme. Když částečně vychladne, přidáme do ní žloutky, strouhaný sýr a nasekaný špenát. Vše promícháme a naposled přidáme tuhý bílkový sníh. Směs vložíme do zapékací misky vytřené máslem a vysypané strouhankou a ve středně vyhřáté troubě ji zvolna pečeme 25 – 30 minut. do nákypu můžeme vmíchat také dušenou šunku nakrájenou na kostičky.

Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k pečenému telecímu hrudí, přírodnímu řízku apod.