Zelí s karamelovým cukrem
500 g hlávkového zelí
100 g sádla
20 g hladké mouky
70 – 80 g cukru
1 větší cibule
Sůl, kmín, ocet (bílé víno)
Hlávkové zelí očistíme, rozpůlíme, zbavíme košťálů a nakrájíme na nudličky. Cukr necháme v rendlíku do zlatova zkaramelizovat (na teple rozpustit). Nakrájené zelí spaříme vařící vodou, vložíme na zkaramelizovaný cukr, osolíme, okmínujeme, zastříkneme octem (vínem) a dusíme do poloměkka. Na sádle zasmahneme nakrájenou cibulku, zaprášíme ji moukou a připravíme si světlou jíšku. Jíšku nalijeme na zelí, ještě několik minut vše podusíme a podáváme. Zelí nesmí být příliš měkké. Podáváme je k vepřovému a k různým druhům uzeného masa.