Zelí s karamelovým cukrem

500 g hlávkového zelí

100 g sádla

20 g hladké mouky

70 – 80 g cukru

1 větší cibule

Sůl, kmín, ocet (bílé víno)

 

Hlávkové zelí očistíme, rozpůlíme, zbavíme košťálů a nakrájíme na nudličky. Cukr necháme v rendlíku do zlatova zkaramelizovat (na teple rozpustit). Nakrájené zelí spaříme vařící vodou, vložíme na zkaramelizovaný cukr, osolíme, okmínujeme, zastříkneme octem (vínem) a dusíme do poloměkka. Na sádle zasmahneme nakrájenou cibulku, zaprášíme ji moukou a připravíme si světlou jíšku. Jíšku nalijeme na zelí, ještě několik minut vše podusíme a podáváme. Zelí nesmí být příliš měkké. Podáváme je k vepřovému a k různým druhům uzeného masa.