Plněný patison
1 středně velký patison
600 g telecího nebo libového vepřového masa
80 g slaniny
2 žemle
1 vejce
Bílé víno, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová kůra, máslo na vymazání nádoby
Omytý patison oloupeme, vršek skrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Maso a oloupané, vínem navlhčené žemle jemně umeleme a přidáme vejce a na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Vše promícháme a ochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Touto směsí naplníme patison, vložíme jej do nádoby vymazané máslem, přikryjeme poklicí a dusíme v troubě. Během dušení jej mírně podlijeme vodou nebo telecím vývarem. Asi pět minut před dokončením poklici odstraníme a patison zapečeme.
Podáváme jej s vařenými nebo smaženými brambory.