Plněný patison

1 středně velký patison

600 g telecího nebo libového vepřového masa

80 g slaniny

2 žemle

1 vejce

Bílé víno, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová kůra, máslo na vymazání nádoby

 

Omytý patison oloupeme, vršek skrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Maso a oloupané, vínem navlhčené žemle jemně umeleme a přidáme vejce a na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Vše promícháme a ochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Touto směsí naplníme patison, vložíme jej do nádoby vymazané máslem, přikryjeme poklicí a dusíme v troubě. Během dušení jej mírně podlijeme vodou nebo telecím vývarem. Asi pět minut před dokončením poklici odstraníme a patison zapečeme.

Podáváme jej s vařenými nebo smaženými brambory.