Kapustové závitky plněné masem
4 velké kapustové listy
400 g mletého masa (vepřové a hovězí)
4 plátky šunky
40 g slaniny
1 vejce
Česnek, cibule, pepř, sůl, olej nebo sádlo na vymaštěné nádoby
K jemně mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a nastrouhanou cibuli. Ochutíme vše třeným česnekem, solí a pepřem a dobře promícháme. Kapustové listy krátce spaříme v osolené vařící vodě a necháme okapat. Silná žebra mírně rozklepeme paličkou na maso. na listy položíme masovou směs, svineme je do závitků a každý list ještě zavineme do plátku šunky. Závitky vložíme do vymaštěné nádoby a pod poklicí je v troubě zvolna dusíme. Během dušení je mírně podlijeme vodou nebo hovězím vývarem. Když jsou téměř udušené, odstraníme poklici a krátce je zapečeme.
Podáváme je s vařenými nebo smaženými brambory. Vhodným doplňkem jsou pečená rajčata.