Čištění

 

Zelenina dodává lidskému organismu životně důležité minerální látky a vitamíny. Aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám a aby se zachovala typická chuť a vzhled zeleniny, musíme dodržovat správné zásady již při jejím čištění:

 

-       Zeleninu čistíme až těsně před dalším zpracováním

-       Čistíme ji v celku (před dělením),

-       Myjeme ji vždy pod tekoucí studenou vodou

-       Nikdy ji zbytečně nemáčíme ve vodě, aby se nevylouhovaly minerální látky

-       Na loupání a škrábání používáme ostré nože a škrabky z nerezavějící oceli

-       Salátovou zeleninu pereme pod tekoucí studenou vodou a necháme ji v sítu okapat,               případně ji ještě lehce vysušíme v plátěné utěrce

-       Na překrájení salátové zeleniny můžeme použít i nože z umělé hmoty, ale nejlepší je             natrhat listy rukama na menší kousky,

-       Kořenovou zeleninu odtrhneme kartáčkem pod tekoucí studenou vodou a oškrábeme nebo     oloupeme ostrým nože (mladou, čerstvou zeleninu stačí pouze důkladně odrhnout                  kartáčkem a oprat)

-       Když chceme oloupat rajčata nebo papriky, ponoříme je na několik vteřin do vařící vody,        vyjmeme je a rychle je studenou vodou ochladíme (papriky můžeme místo spaření zprudka    krátce opéci na horké plotýnce sporáku)

-       Z artyčoků odstřihneme konečky lístků, seřízneme spodek a vršek a řezné plochy okamžitě   potřeme citronovou šťávou nebo na ně položíme plátky citronu a přivážeme je slabým           motouzem

-       Černý kořen čistíme škrabkou odshora dolů a dbáme o to, aby se nepřelomil, protože by        z něho unikla šťáva; očištěný vložíme do okyselené vody nebo do kyselého mléka, aby        nezčernal

-       Chřestové pazošky (výhonky) čistíme ostrou škrabkou nebo nožem od hlavičky dolů; před     vařením svážeme stejně silné výhonky nití do svazečků, aby se s nimi snadněji                   manipulovalo

-       U póru odstraníme ovadlé listy, odkrojíme kořínky, podélně jej překrájíme a důkladně             vypereme (tento postup je nutný hlavně u pozdního póru, který se obvykle skladuje               v písku).