Vaření ve vodě
Zelenin vkládáme do osolené vařící vody. Vodu uvedeme rychle znovu do varu. Kořenovou zeleninu, brukev, tykev, lilky aj. vaříme v menším množství čpavých látek, jako je kapusta a květák, použijeme více vody. Aby se zachovala barva zeleniny, vaříme ji odkrytou. Když vaříme zeleninu v celku, vybereme plody stejné velikosti, aby se rovnoměrně uvařily. Také nakrájená zelenina by měla mít stejně velké tvary. Vodu z uvařené zeleniny ihned scedíme, a když máme možnost, použijeme ji k přípravě polévky nebo omáčky.
Zeleninu můžeme vařit nejen ve vodě, ale také v masovém vývaru, ve víně, v mléce apod. vaříme ji pouze nutnou dobu, delším varem by ztratila nejen výživovou hodnotu, ale i chuť a vzhled. Nikdy ji nevaříme v oprýskané smaltované či zelené nádobě.