Smažení

Ke smažení se hodí téměř všechny druhy zeleniny. Tvrdší druhy, jako je květák, karotka a kapusta, předem mírně ovaříme, jiné, jako např. celer a papriky, před smažením jen osolíme a necháme chvíli odležet, aby zkřehkly. Některé obalujeme syrové ( tykev, petrželovou nať).

Zeleninu obalujeme buď v mouce, vejci a jemné strouhance (v tzv. trojobalu), nebo v těstíčku z mléka, mouky, vajec, malého množství oleje a soli. K přípravě těstíčka můžeme použít místo mléka bílé víno nebo světlé pivo. Můžeme do něho rovněž vmíchat jemně nakrájenou šunku, uzeninu nebo mandle.

Ke smažení používáme tuky, které se snadno nepřepalují, např. 100%ní rostlinný tuk nebo olej. Smažíme zprudka v dostatečném množství dobře rozpáleného tuku, aby byl obal po usmažení křehký.

Usmažený pokrm necháme na sítu důkladně okapat, případně jej položíme na papírový nebo plátěný ubrousek, který přebytečný tuk odsaje. Pro zlepšení chuti jej můžeme po vysušení jemně potřít rozpuštěným máslem nebo sádlem.