Zeleninový salát se žampiony

100 g karotky

100 g celeru

200 g květáku

100 g čerstvých žampionů

1 menší cibule

4 lžíce oleje

Sůl, bílý pepř, pažitka, citronová šťáva, cukr

 

Očištěnou karotku a celer nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené a okyselené vody. Když je zelenina zpola měkká, přidáme k ní na růžičky rozebraný květák a dovaříme ji. Na oleji zlehka osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme k ní na plátky nakrájené žampiony, zasmahneme je a zakápneme citronovou šťávou. Vychladlé žampiony smícháme se zeleninou a zalijeme zálivkou z oleje, soli, pepře a drobně nakrájené pažitky. Salát zlehka zamícháme a vychladíme.

Podáváme samostatně nebo ke studenému pečenému či uzenému masu.