Zeleninový salát se žampiony
100 g karotky
100 g celeru
200 g květáku
100 g čerstvých žampionů
1 menší cibule
4 lžíce oleje
Sůl, bílý pepř, pažitka, citronová šťáva, cukr
Očištěnou karotku a celer nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené a okyselené vody. Když je zelenina zpola měkká, přidáme k ní na růžičky rozebraný květák a dovaříme ji. Na oleji zlehka osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme k ní na plátky nakrájené žampiony, zasmahneme je a zakápneme citronovou šťávou. Vychladlé žampiony smícháme se zeleninou a zalijeme zálivkou z oleje, soli, pepře a drobně nakrájené pažitky. Salát zlehka zamícháme a vychladíme.
Podáváme samostatně nebo ke studenému pečenému či uzenému masu.