Brukev
(Brassicaoleracea var. gongylodes)
Brukev se pěstuje v mnoha odrůdách – raná, poloraná, pozdní, bílá a modrá. Dodává organismu velké množství vitamínu C. dále obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2 a další. Listy brukve (hlavně mladé) mají draslík, vápník, fosfor a více železa než špenát.
Ranou syrovou brukev podáváme jako doplněk ke studeným předkrmům nebo jako salát. Nasekané křehké mladé lístky se hodí k sypání vařených brambor, do polévek nebo do pomazánek. Poloranou a pozdní brukev používáme stejně jako brukev ranou, ale častěji z ní připravujeme i teplá jídla. Podáváme ji vařenou, přelitou rozpuštěným máslem nebo různými omáčkami, dušenou buď samostatně, nebo s dalšími druhy zeleniny či s masem, plněnou nejrozmanitějšími náplněmi apod.