Rajská omáčka
60 g másla
40 g hladké mouky
80 g kořenové zeleniny
1 menší cibule
4 dl silného hovězího vývaru
1 dl červeného vína
200 g zralých rajčat
50 g tvrdého perníku
Sůl, skořice, pepř, bobkový list, cukr, nové koření, citronová šťáva
Na másle osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zaprášíme ji moukou a krátce zasmahneme. Přidáme sůl, koření, rozmačkaná rajčata a zalijeme vše studeným vývarem. Omáčku vaříme nejméně hodinu. Konečně přidáme jemně nastrouhaný perník, víno, citronovou šťávu a cukr. Opět vše provaříme, až je omáčka přiměřeně zahoustlá a hladká, a přecedíme ji.
Omáčkou přeléváme vařené hovězí maso. nejčastější přílohou jsou houskové knedlíky, vařená těstovina nebo dušená rýže.