Rajská omáčka

60 g másla

40 g hladké mouky

80 g kořenové zeleniny

1 menší cibule

4 dl silného hovězího vývaru

1 dl červeného vína

200 g zralých rajčat

50 g tvrdého perníku

Sůl, skořice, pepř, bobkový list, cukr, nové koření, citronová šťáva

 

Na másle osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zaprášíme ji moukou a krátce zasmahneme. Přidáme sůl, koření, rozmačkaná rajčata a zalijeme vše studeným vývarem. Omáčku vaříme nejméně hodinu. Konečně přidáme jemně nastrouhaný perník, víno, citronovou šťávu a cukr. Opět vše provaříme, až je omáčka přiměřeně zahoustlá a hladká, a přecedíme ji.

Omáčkou přeléváme vařené hovězí maso. nejčastější přílohou jsou houskové knedlíky, vařená těstovina nebo dušená rýže.