Zelníky
Těsto:
400 g hladké mouky
1 vejce
20 g droždí
75 g másla
1 ½ dl mléka
Sůl,
Cukr
Náplň:
250 g hlávkového zelí
100 g másla
1 menší cibule
Sůl,
cukr,
půl citronu
do hlubší mísy dáme trochu mouky, rozdrobené droždí, špetku cukru a část vlažného mléka, zamícháme a necháme na teple vykynout. Potom přidáme zbytek mouky, vejce, sůl, podle potřeby přilijeme mléko a zaděláme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme vykynout. Očištěné zelí zbavíme košťálu a jemně nakrájíme. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme zelí, ochutíme je solí, cukrem a citronovou šťávou a dusíme do poloměkka. Z vykynutého těsta utvoříme kuličky, rozválíme je na placky a necháme krátce zkynout. Dušené zelí položíme na jednotlivé placky, těsto přehneme a přitiskneme okraje.
Na pomaštěném plechu upečeme zelníky do zlatova. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.