Zelníky

Těsto:

400 g hladké mouky

1 vejce

20 g droždí

75 g másla

1 ½ dl mléka

Sůl,

Cukr

Náplň:

250 g hlávkového zelí

100 g másla

1 menší cibule

Sůl,

cukr,

půl citronu

 

do hlubší mísy dáme trochu mouky, rozdrobené droždí, špetku cukru a část vlažného mléka, zamícháme a necháme na teple vykynout. Potom přidáme zbytek mouky, vejce, sůl, podle potřeby přilijeme mléko a zaděláme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme vykynout. Očištěné zelí zbavíme košťálu a jemně nakrájíme. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme zelí, ochutíme je solí, cukrem a citronovou šťávou a dusíme do poloměkka. Z vykynutého těsta utvoříme kuličky, rozválíme je na placky a necháme krátce zkynout. Dušené zelí položíme na jednotlivé placky, těsto přehneme a přitiskneme okraje.

Na pomaštěném plechu upečeme zelníky do zlatova. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.